JPR Foto & Video

Mulberry Haven B in Arromanches, Frankrijk

Mocht u toevallig in de buurt van Arromanches in Frankrijk zijn, dan moet u zeker eens een kijkje nemen bij de restanten van de Mulberry haven die er nog steeds liggen sinds 7 juni 1944.

Restanten Mulberry haven B Arromanches
Restanten van Mulberry Haven B in Arromanches in Frankrijk

Dit was een kunstmatige haven aangelegd bij Juno Beach, de Britse sector, na de landingen bij Normandië op 6 juni 1944. Met de keuze voor de landing in Normandië was een probleem ontstaan, in het landingsgebied en de directe nabijheid waren geen grote havens aanwezig met uitzondering van Cherbourg. Dit bemoeilijkte de aanvoer van manschappen, materieel en brandstof. Naast de aanvoer over de stranden werden plannen gemaakt voor de bouw van twee kunstmatige havens, Mulberry A en B. Mulberry A kreeg een plaats in de Amerikaanse sector van het landingsgebied en Mulberry B in de Britse sector.

Brugdeel Mulberry haven B Arromanches
Brugdeel Mulberry Haven B in Arromanches, Frankrijk

In een normale haven is de kade vast en drijven de boten met het getij op en neer. Vanwege het hoogteverschil tussen eb en vloed moest voor de kunstmatige haven een andere oplossing worden gevonden. De schepen legden aan bij grote pontons met vier stalen poten. De pontons waren zo’n 35 meter lang en langs de stalen poten, die op de zeebodem rustten, konden ze worden opgetild of gezakt zodat het platform de verticale bewegingen van de boten gedurende het getij kon volgen. Voertuigen konden zo direct uit de landingsschepen rijden naar de kust. Deze pierhoofden, of spud piers waren met het land verbonden door drijvende wegen. Stalen overspanningen (whales) lagen op betonnen drijvers, de zogenaamde beetles. Majoor Allan Beckett was verantwoordelijk voor het ontwerp van deze weg waarover tanks van 30 ton en ander zwaar materieel de kust kon bereiken.

Brugdelen Mulberry haven B Arromanches
Brugdelen Mulberry Haven B in Arromanches, Frankrijk

Om de havens te beschermen werd een ring van golfbrekers aangelegd. Deze bestond uit Phoenix-caissons en blokschepen, waarvoor oude schepen werden gebruikt (waaronder de oude Nederlandse kruiser Sumatra). Deze golfbrekers hadden de codenaam Gooseberry. De caissons, met een gewicht van circa 6000 ton, gemaakt in Engeland en over Het Kanaal gesleept, werden door het openen van de schuifdeuren in minder dan een half uur tot zinken gebracht. Met de blokschepen vormden zij dan een soort dam waarbinnen de schepen veilig hun lading konden lossen.

ComputerComputer
Restanten Phoenix-caisson Mulberry haven B Arromanches
Restanten Phoenix-Caisson Mulberry Haven B in Arromanches, Frankrijk

De schaal van het gehele project was enorm. Zo’n 45.000 arbeiders maakten 147 Phoenix-caissons, 23 pierhoofden en 15 kilometer drijvende weg.

Phoenix-caisson Mulberry haven Arromanches
Phoenix-Caisson Mulberry Haven in Arromanches, Frankrijk

De havens waren vanaf 16 juni operationeel. Tijdens de zware storm van 19 tot 21 juni werden de Mulberries ernstig beschadigd. Vooral de Mulberry bij Saint-Laurent werd zo zwaar getroffen dat zij onbruikbaar werd. Mulberry B bij Arromanches kon na de storm worden hersteld.

Brugdeel Mulberry haven in Arromanches
Brugdeel Mulberry Haven in Arromanches, Frankrijk

Bij het ontwerp van de haven was uitgegaan van een tijdelijke oplossing, voor het invallen van de winter zou de Mulberry buiten gebruik worden gesteld. Door de verovering van bestaande havens aan de Franse kust, zoals Cherbourg, konden deze havens de functie overnemen en door de opmars in Frankrijk en België was de afstand tussen de Mulberry B en het front zeer lang geworden. De grote haven van Antwerpen was op 4 september 1944 veroverd en vanaf eind november speelde deze haven een belangrijke rol in de aanvoer van manschappen en materieel.

Gedenkteken Mulberry haven in Arromanches
Gedenkteken Mulberry Haven in Arromanches, Frankrijk

Voor meer foto’s bezoek Photos & Videos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *